Rakott cukkini
Az eredeti recept innen származik.
Hozzávalók (25x35 cm-es tepsihez)
- 1 kg cukkini
- 50 dkg darált hús
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 bögre (3 dl) rizs
- 66 dkg tejföl
- 20 dkg füstölt mozzarella
- só, bors, pirospaprika
- zsír, olaj
- A rizst megfőztem a hagyományos módon – átöblítettem, olajon pirítottam, dupla mennyiségű vízzel, sóval pároltam.
- A hagymát kockákra vágtam, megsóztam és zsíron megdinszteltem. Hozzáadtam a darált húst és fehéredésig pirítottam. Hozzáadtam a reszelt fokhagymát, borsot és pirospaprikát, felöntöttem egy pici vízzel és 15 percig főztem.
- Végül a megfőtt rizst és a félig kész darálthúsos pörköltet összekevertem.
- A cukkiniket vékony (3-4 mm-es) karikákra, félkarikákra vágtam.
- A tepsi alját kikentem zsírral és a fele mennyiségű cukkinivel kitapétáztam, majd azt lesóztam.
- Ráterítettem a rizses húst, megkentem a tejföl felével és a tetejét kiraktam a maradék cukkinivel – nekem ezt nem kellett sózni, mert a pörkölt elég sós lett. Erre kentem a maradék tejfölt és végül rászórtam a reszelt sajtot.
- Alufóliával letakarva, 200 fokos sütőben fél órán keresztül sütöttem. Levettem az alufóliát, a sütőt 175 fokosra és légkeverésre állítottam és addig sütöttem, míg a sajt megpirult – ez kb. 20 perc volt.
Szólj hozzá!