Zöldséges rizs

A zöldségek szabadon összeválogathatóak. Nekünk ezek voltak otthon. De többet nem rakok bele konzerv zöldborsót, mert túl puha volt.
 
Hozzávalók:
  • 15 dkg rizs
  • 1 marék forgácsolt mandula
  • zsiradék (leginkább olaj)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldségek (itt egy doboz zöldborsó és egy kápia paprika)
  • petrezselyem
  • dupla annyi víz (térfogatra), mint rizs
 
A zsiradékon megpirítom a mandulát és az apróra vágott vöröshagymát. Ezek után hozzáadom a rizst és egy-két percig azt is pirítom, majd mehet bele a fokhagyma és a zöldségek, majd a víz és a só.
Jól összekeverem és átöntöm egy jénai tálba, amit 175 fokos sütőbe rakok és lefedem. Vagy a jénai tetejével, vagy alufóliával.
Miután megpuhult a rizs, leveszem a tetőt róla és egy picit megpirítom a rizs tetejét.
Tálaláskor tálkákba nyomkodom, kiborítom egy tányérra és apróra vágott petrezselymet szórok a tetejére.