Túrótorta

A blogtulaj össznépi szülinapi bulijára készült, ezúton is sok boldogságot! :)

Hozzávalók a piskótához...:

  • 4 tojás
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 4 evőkanál rétesliszt
  • egy csomag sütőpor
  • csipetnyi só

...és a krémhez:

  • 1 kg túró
  • egy csomag (6 lap) zselatin
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • reszelt citromhéj (úgy fél citromnyi)

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral-sóval-liszttel.* A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tésztánk többi részéhez. Ha úgy érezzük, hogy túl kemény a sárgájás massza és nagyon összetörné a habot, akkor nyugondtan áldozzunk be kb 2 evőkanálnyit a habból a higítására, mielőtt beleforgatnánk az egészet. A szép simára kevert tésztánkat margarinozott-lisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben a legkisebb fokozaton sütjük (180-200 °C). Ahhoz, hogy szép magas legyen, legalább 20-25 percig nem szabad rányitni a sütőajtót. Akkor van kész, ha világos piskóta színű és a beleszúrt tűre semmi sem ragad. Amikor elérte ezt az igen kívánatos állapotot, akkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a tortaalapunkat a nyitott sütőben hűtjük ki. Ez azért fontos, mert ha rögtön kikapjuk, össze fog esni, és bár ugyanolyan finom lesz, az esztétikai értékéből némileg veszíteni fog...

Amíg sül-hűl a piskótánk, szépen nyugodtan elkészíthetjük a krémet is. Ehhez legelőször is áztassuk 5 percre hideg vízbe a zselatinlapokat, hgy megpuhuljanak. Ezután próbáljuk megállni, hogy a puhuló zselatinlapokkal játsszunk. Nehéz lesz, mert igen viccesek... Egy edényben melegítsük fel a tejet (nem kell forrnia!), oldjuk fel benne a zselatin-izékéket (lapnak már nem igazán nevezhetőek ekkorra) és a 10 dkg vajat. Egy nagyobb méretű tálba borítsuk bele a túrót, keverjük hozzá a vaníliás és a porcukrot, a citromhéjat, és végül a zselatinos-vajas tejet. Jól dolgozzuk össze egy villával, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ne ijedjünk meg, ha elsőre kicsit soknak tűnik rajta a lé, majd beszívja.

Kiszedjük a kihűlt piskótát a sütőből és a tortaformából, velem gonosz volt a tészta és nem akart lejönni a tortaforma aljáról, de ez csak valami egyéni kattanás lehetett és egy nagyobb méretű lapos tálra / tányérra rakjuk, majd visszazárjuk köré a tortagyűrűt. Tetejére öntjük a túrót, ha gondoljuk gyümölccsel díszítjük (télen kiválan alkalmas erre a célra a meggybefőtt), majd hűtőbe rakjuk. Pár óra alatt megszilárdul a krém és fogyasztható lesz.

*A művelethez célszerű kézi habverőt használni, egyrészt azért, mert szép simára lehet vele kavarni a tésztát, másrészt azért, mert a későbbiekben ezzel az eszközzel nagyobb esélyünk van nem összetörni a fehérjehabot.