Túrótorta
A blogtulaj össznépi szülinapi bulijára készült, ezúton is sok boldogságot! :)
Hozzávalók a piskótához...:
- 4 tojás
- 4 csapott evőkanál cukor
- 4 evőkanál rétesliszt
- egy csomag sütőpor
- csipetnyi só
...és a krémhez:
- 1 kg túró
- egy csomag (6 lap) zselatin
- 10 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- reszelt citromhéj (úgy fél citromnyi)
A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral-sóval-liszttel.* A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tésztánk többi részéhez. Ha úgy érezzük, hogy túl kemény a sárgájás massza és nagyon összetörné a habot, akkor nyugondtan áldozzunk be kb 2 evőkanálnyit a habból a higítására, mielőtt beleforgatnánk az egészet. A szép simára kevert tésztánkat margarinozott-lisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben a legkisebb fokozaton sütjük (180-200 °C). Ahhoz, hogy szép magas legyen, legalább 20-25 percig nem szabad rányitni a sütőajtót. Akkor van kész, ha világos piskóta színű és a beleszúrt tűre semmi sem ragad. Amikor elérte ezt az igen kívánatos állapotot, akkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a tortaalapunkat a nyitott sütőben hűtjük ki. Ez azért fontos, mert ha rögtön kikapjuk, össze fog esni, és bár ugyanolyan finom lesz, az esztétikai értékéből némileg veszíteni fog...
Amíg sül-hűl a piskótánk, szépen nyugodtan elkészíthetjük a krémet is. Ehhez legelőször is áztassuk 5 percre hideg vízbe a zselatinlapokat, hgy megpuhuljanak. Ezután próbáljuk megállni, hogy a puhuló zselatinlapokkal játsszunk. Nehéz lesz, mert igen viccesek... Egy edényben melegítsük fel a tejet (nem kell forrnia!), oldjuk fel benne a zselatin-izékéket (lapnak már nem igazán nevezhetőek ekkorra) és a 10 dkg vajat. Egy nagyobb méretű tálba borítsuk bele a túrót, keverjük hozzá a vaníliás és a porcukrot, a citromhéjat, és végül a zselatinos-vajas tejet. Jól dolgozzuk össze egy villával, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ne ijedjünk meg, ha elsőre kicsit soknak tűnik rajta a lé, majd beszívja.
Kiszedjük a kihűlt piskótát a sütőből és a tortaformából, velem gonosz volt a tészta és nem akart lejönni a tortaforma aljáról, de ez csak valami egyéni kattanás lehetett és egy nagyobb méretű lapos tálra / tányérra rakjuk, majd visszazárjuk köré a tortagyűrűt. Tetejére öntjük a túrót, ha gondoljuk gyümölccsel díszítjük (télen kiválan alkalmas erre a célra a meggybefőtt), majd hűtőbe rakjuk. Pár óra alatt megszilárdul a krém és fogyasztható lesz.
*A művelethez célszerű kézi habverőt használni, egyrészt azért, mert szép simára lehet vele kavarni a tésztát, másrészt azért, mert a későbbiekben ezzel az eszközzel nagyobb esélyünk van nem összetörni a fehérjehabot.