Memmme

egy csom van cuk

Túrótorta

A blogtulaj össznépi szülinapi bulijára készült, ezúton is sok boldogságot! :)

Hozzávalók a piskótához...:

  • 4 tojás
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 4 evőkanál rétesliszt
  • egy csomag sütőpor
  • csipetnyi só

...és a krémhez:

  • 1 kg túró
  • egy csomag (6 lap) zselatin
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • reszelt citromhéj (úgy fél citromnyi)

A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral-sóval-liszttel.* A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tésztánk többi részéhez. Ha úgy érezzük, hogy túl kemény a sárgájás massza és nagyon összetörné a habot, akkor nyugondtan áldozzunk be kb 2 evőkanálnyit a habból a higítására, mielőtt beleforgatnánk az egészet. A szép simára kevert tésztánkat margarinozott-lisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben a legkisebb fokozaton sütjük (180-200 °C). Ahhoz, hogy szép magas legyen, legalább 20-25 percig nem szabad rányitni a sütőajtót. Akkor van kész, ha világos piskóta színű és a beleszúrt tűre semmi sem ragad. Amikor elérte ezt az igen kívánatos állapotot, akkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a tortaalapunkat a nyitott sütőben hűtjük ki. Ez azért fontos, mert ha rögtön kikapjuk, össze fog esni, és bár ugyanolyan finom lesz, az esztétikai értékéből némileg veszíteni fog...

Amíg sül-hűl a piskótánk, szépen nyugodtan elkészíthetjük a krémet is. Ehhez legelőször is áztassuk 5 percre hideg vízbe a zselatinlapokat, hgy megpuhuljanak. Ezután próbáljuk megállni, hogy a puhuló zselatinlapokkal játsszunk. Nehéz lesz, mert igen viccesek... Egy edényben melegítsük fel a tejet (nem kell forrnia!), oldjuk fel benne a zselatin-izékéket (lapnak már nem igazán nevezhetőek ekkorra) és a 10 dkg vajat. Egy nagyobb méretű tálba borítsuk bele a túrót, keverjük hozzá a vaníliás és a porcukrot, a citromhéjat, és végül a zselatinos-vajas tejet. Jól dolgozzuk össze egy villával, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ne ijedjünk meg, ha elsőre kicsit soknak tűnik rajta a lé, majd beszívja.

Kiszedjük a kihűlt piskótát a sütőből és a tortaformából, velem gonosz volt a tészta és nem akart lejönni a tortaforma aljáról, de ez csak valami egyéni kattanás lehetett és egy nagyobb méretű lapos tálra / tányérra rakjuk, majd visszazárjuk köré a tortagyűrűt. Tetejére öntjük a túrót, ha gondoljuk gyümölccsel díszítjük (télen kiválan alkalmas erre a célra a meggybefőtt), majd hűtőbe rakjuk. Pár óra alatt megszilárdul a krém és fogyasztható lesz.

*A művelethez célszerű kézi habverőt használni, egyrészt azért, mert szép simára lehet vele kavarni a tésztát, másrészt azért, mert a későbbiekben ezzel az eszközzel nagyobb esélyünk van nem összetörni a fehérjehabot.

A bejegyzés trackback címe:

https://memmme.blog.hu/api/trackback/id/tr321823864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ajvár (1) alkohol (1) alma (13) ananász (1) ánizs (1) árpagyöngy (1) aszalt szilva (2) ázsiai (3) bab (3) babka (1) bacon (3) banán (1) barátfüle (1) barhesz (1) bazsalikom (2) befőzés (8) bejgli (4) besamel (2) birsalma (1) bor (2) brownie (2) bukta (1) bulgur (1) búzadara (1) cannelloni (1) cékla (2) cérnametélt (1) chili (3) ciabatta (1) citrom (4) csípős (3) csíra (1) csirke (1) csirkecomb (11) csirkefarhát (1) csirkemáj (1) csirkemell (23) csirkeszárny (2) csoki (17) csusza (1) cukkini (10) curry (1) darált hús (14) darált keksz (1) dió (25) ecet (2) édesburgonya (3) édess (1) édesség (101) egyszerű (60) egytál (16) élesztő (5) eszterházy (1) étcsokoládé (1) fagyasztható (1) fahéj (2) fánk (2) farsang (1) fasírt (1) feketeerdő (1) félbarna (1) feta (4) fokhagyma (2) főzelék (1) főzőtejszín (7) francia (1) fűszeres (2) galuska (4) gersli (1) gesztenyemassza (1) gesztenyepüré (2) gnocchi (2) gofri (2) gomba (12) gombóc (2) görög joghurt (2) gőzgombóc (1) gyömbér (4) gyors (31) gyümölcs (7) gyümölcscentrifuga (1) gyümölcszselé (1) gyúrt tészta (1) habtejszín (5) hagyma (1) hagymalekvár (1) hagyományos (1) hal (4) halszósz (2) hamburger (2) harcsa (1) hideg (1) hosszadalmas (5) húsgolyó (1) húskrém (1) húsmentes (5) isler (1) joghurt (3) juhtúró (2) kajszi (1) kakaó (6) kakaóscsiga (2) kakukkfű (1) kalács (4) kapor (1) káposzta (7) karácsony (2) karamella (1) karfiol (2) kecsap (1) kéksajt (1) keksz (7) kelkáposzta (1) kelttészta (18) kence (3) kenyér (12) kevert (1) kifli (3) kígyóuborka (1) kókusz (3) kókuszreszelék (2) kókusztej (2) kolbász (1) könnyű (1) köret (2) körte (3) kovász (15) krémleves (3) krémsajt (1) krinolin (1) krumpli (9) kuglóf (8) kukorica (2) kukoricadara (2) kukorica liszt (1) kuszkusz (4) lángos (1) lasagne (1) lecsó (1) lekvár (18) lencse (1) leveles tészta (5) leves (10) linzer (1) macerás (1) magok (2) magyaros (2) máj (1) májkrém (1) majonéz (2) mák (3) málna (3) mandula (4) mangó (1) maradék (1) mártogatós (1) mascarpone (2) mazsola (3) medvehagyma (6) meggy (14) mértékegységek (1) méz (8) mézeskalács (2) mirelite (4) mogyoró (1) morzsa (1) muffin (12) mustár (6) narancs (4) nokedli (2) nutella (2) nyers (1) olaszos (14) olívabogyó (2) padlizsán (1) padthai (1) palacsinta (4) pangasius (1) paprika (2) paradicsom (11) paradicsomlé (1) parmezán (3) patisszon (1) péksütemény (1) perec (1) pirog (1) piskóta (2) pite (7) pizza (5) pogácsa (9) polenta (1) portugál (1) puding (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (2) püré (1) rákóczi (1) rakott (5) rebarbara (1) reggeli (1) répa (2) rétes tészta (4) ribizli (1) ricotta (3) rizottó (3) rizs (10) rizstészta (1) rozmaring (2) sajt (24) sajtkrém (5) sajtszósz (1) sajttorta (1) saláta (9) salsa (2) sárgarépa (6) saslik (1) savanyúkáposzta (1) savanyúság (1) sertés (3) sertéscomb (1) sertéskaraj (2) sertéslapocka (1) sertésmáj (1) sertéstarja (3) sonka (3) sör (2) sörkorcsolya (3) sós (26) spagetti (1) spárga (1) spenót (2) stroganoff (1) sütemény (6) sütés nélkül (6) sütőben (3) sütőtök (7) szalonna (3) száraztészta (1) szendvics (1) szezámmag (2) szilva (3) szósz (3) sztrapacska (1) szűzpecsenye (2) tamarind szósz (2) tarhonya (2) tarja (2) tartósítás (1) teasütemény (1) tejberizs (1) tejföl (5) teljes kiőrlésű (1) tészta (14) thai (4) tojás (7) tojáskrém (1) tokány (2) tőkehal (1) tökmag (1) töltött (1) tonhal (1) tönkölyliszt (1) töpörtyű (1) torta (13) tortilla (2) tupperware (1) túró (8) uborka (3) vacsora (1) vadas (1) vanília (2) virsli (2) víz (1) vörös áfonya (1) wok (2) zab (2) zabpehely (3) zeller (1) zölborsó (1) zöldbab (1) zöldborsó (2) zöldség (6) zöld paradicsom (1) zselés cukor (1) zsemlegmbóc (1) zserbó (1) zsömle (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása