Szilvás gombóc

etelfotok_573.jpg

Hozzávalók (kb. 30 gombóchoz)

  • 1 kg krumpli (tisztítottan)
  • 10 dkg rétesliszt
  • 8-10 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • szilva, cukor, őrölt fahéj
  • zsemlemorzsa, zsír

 

A hámozott krumplit kockákra vágva erősen sós vízben puhára főztem, majd összetörtem.

Amikor teljesen kihűlt a krumpli, hozzákevertem a liszteket és a tojást, majd simára gyúrtam.

A szilvát (én feleztem, mert nagyok voltak) megszórtam cukorral és fahéjjal.

A tenyeremben gombócokat gyúrtam a tésztából, majd kilapítottam, beletettem a szilvákat és újra gombóccá gyúrtam az egészet.

Lobogó vízben főztem meg a gombócokat úgy, hogy megvártam, míg feljöttek, majd még így főztem 3-4 percig.

A zsemlemorzsát kevés zsírral megpirítottam, majd a még meleg gombócokat beleforgattam.