A pite majdnem teljesen az eredeti recept alapján készült.
Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaformához)
- 50 dkg szilva (maggal együtt ennyi)
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek búzadara
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 + 3 db tojás
- 1 ek + 11 dkg cukor
- 11 dkg hideg vaj
- 1-2 ek víz
- 2 ek keményítő
- 1 tk vanília kivonat (vagy 1 cs vaníliás cukor)
- 16 dkg tejföl
- zsír a forma kikenéséhez
A tésztához a lisztet, a sót, 1 db tojást, 1 ek cukrot, a hideg vajat és 1-2 ek vizet gyors mozdulatokkal (nagyjából) összegyúrtam és egy zárható dobozban legalább fél órára a hűtőbe tettem.
A szilvát kimagoztam és összekevertem a fahéjjal.
A krémhez a 3 db tojást és a 11 dkg cukrot habosra kevertem, majd hozzáadtam a vanília kivonatot, a tejfölt és a keményítőt.
A tésztát két sütőpapír között kb. 4 mm vastagságúra nyújtottam, ráborítottam a tortaforma alját és körbe vágtam. (Ne szabjuk ennél kisebbre, mert a területe kicsit összemegy, ahogyan a sütőben felfelé növekszik.) Egy villával alaposan megszurkáltam. 175 fokra előmelegített sütőben (sütőpapíron) 10 percig sütöttem.
A kapcsos tortaformát alaposan kikentem zsírral, majd belehelyeztem az elősütött lapot. A maradék tésztát ismét kb. 4 mm vastagságúra nyújtottam és nagyjából 3 cm széles csíkokra vágtam. Ezzel körbetapétáztam a tortaforma oldalát.
A szilvákat ráhelyeztem jó szorosan, majd ráöntöttem a krémet.
Tovább sütöttem az egész pitét a 175 fokos sütőben 50-55 percen keresztül.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.