kovászos félbarna kenyér
Hozzávalók
- 15 dkg aktív kovász
- 3 dl víz
- 25 dkg BL80 liszt
- 10 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
- 11 g só
A kovászt és a vizet összedolgoztam, majd hozzáadtam a liszteket és az egészet összekevertem. Egy órán át állni hagytam.
Hozzáadtam a sót és összedagasztottam.
Langyos helyen egy órán át pihentettem, majd áthajtogattam. Ezt megismételtem kétszer-háromszor. (A mikrohullámú sütőben óránként megmelegítettem egy bögre vizet, majd betettem mellé a tésztát egy zárható fedelű dobozban.)
A kenyértésztát egy kiolajozott sütőformába tettem és nejlonnal letakarva egy éjszakán át a hűtőben hagytam.
Reggel kivettem a hűtőből és hagytam, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ez kb. 3 óra volt.
A tetejét meghintettem liszttel és bevagdostam.
230 fokra előmelegített, párásított sütőben 40 perc alatt megsütöttem.
Rácson hagytam kihűlni.