Az eredeti recept innen származik.
Hozzávalók 4 darabhoz
- 1 dl langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 1 tk só
- 1 db tojás
- 20 dkg kefir
- 9 dkg olvasztott vaj
- 1,2 dl habtejszín
- 20 dkg étcsoki
Hozzávalók a sodóhoz és a tálaláshoz
- 1,5 dl tej
- 4 dl habtejszín
- 6 db tojássárgája
- 7 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- őrölt fahéj
A langyos, cukros tejben felfuttattam az élesztőt.
Hozzákevertem a lisztekhez, hozzáadtam a sót, a tojást, a kefirt, majd összedolgoztam. A vége felé hozzáadtam az olvasztott vajat is és simára gyúrtam. 1 órán át langyos helyen hagytam kelni.
A habtejszínt felforrósítottam és belekevertem az apróra tördelt csokit. Amint homogénné vált, beraktam a hűtőbe pihenni, dermedni.
A sodóhoz a tejet és a habtejszínt összekevertem és kb. 60 fokosra melegítettem (amikor már pont nem tudom benne tartani az ujjamat).
A tojássárgákat kikevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egy nyeles olvasztó edénybe raktam és gőz fölött elkezdtem hozzáadagolni a tejes-tejszínes elegyet. Habverővel addig kevertem (8-10 perc), amíg besűrűsödött.
Egy nagy lábost megtöltöttem vízzel addig, hogy egy szűrő ráférjen anélkül, hogy belelógna a vízbe. A szűrőbe egy sütőpapírt helyeztem, amit előtte alaposan kilyuggattam. Előkészítettem a lábosra való fedőt is.
A tésztából 4 egyforma gombócot formáztam és mindegyiknek a közepébe 1 nagy evőkanál csokikrémet töltöttem, majd gombóccá formáztam őket.
A gombócokat egyesével meggőzöltem kb. 15 perc alatt a gyöngyözve forró víz fölött, fedővel letakarva. (Addig a többi gombóc a hűtőbe került, hogy ne keljenek túl.)
A gombócokat sodóval leöntve, fahéjjal megszórva tálaltam.)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.