Medvehagymás babka
Az eredeti recept innen származik.
Hozzávalók a tésztához
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg (fél kocka) élesztő
- 1 tk cukor
- 55 dkg liszt
- 1 dkg só
- 3 db tojás
- 15 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez
- 1-2 csokor medvehagyma
- 2 dkg vaj
- 15 dkg krémsajt
- 1 kisdobozos tejföl
- 10 dkg ricotta
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 citrom leve
- só, bors
A tetejére
- 1 db tojás
- 1 marék dió
A langyos, cukros tejben felfuttattam az életszőt.
A tészta összes hozzávalóját (az élesztős tejet is) összekevertem, majd összegyúrtam. Végül addig dagasztottam, amíg szép sima, fényes felületű lett a végeredmény. Ekkor langyos helyre félretettem kelni nagyjából egy órán keresztül.
A medvehagyma szárát levágtam és félretettem – erre nem lesz szükség a babkához.
A maradék zsenge leveleket megfuttattam kicsit vajon.
A krémsajtot, a tejfölt, a ricottát, a reszelt sajtot, a citromlevet, a sót és a borsot simára kevertem, végül hozzáadtam a medvehagymát is.
A tésztát nagyjából 1 cm vastagságú téglalapra nyújtottam és megkentem a medvehagymás krémmel.
Szorosan feltekertem, majd hosszában kettévágtam.
A két felét (krémmel fölfelé) összecsavartam és az egészet egy sütőpapírral bélelt kenyérformába helyeztem.
A tetejét megkentem a felvert tojással és megszórtam a durvára vágott mandulával.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem.