
Hozzávalók
- 50 dkg BL80 liszt
- 16 dkg aktív kovász
- 2,5 dl víz
- 1,5 dkg só
- 2 marék dió nagyobb darabokra vágva
- 1 ek olaj a forma kikenéséhez
A friss, aktív kovászt elkevertem a vízben, majd hozzáadtam a lisztet és azzal is összekevertem – nem gyúrtam. Egy órán át hagytam lefedve szobahőmérsékleten pihenni.
Hozzáadtam a sót és összegyúrtam, majd simára, rugalmasra dagasztottam. Ekkor még belegyúrtam a diót is.
Mikrohullámú sütőben egy bögre vizet felforrósítottam, majd betettem a tésztát egy lefedett tálban. Egy órán át hagytam így pihenni a melegben. Majd áthajtogattam.
A mikrós műveletet még kétszer megismételtem.
Egy 25 cm hosszú kenyérsütő formát alaposan kikentem olajjal, majd a tésztát megformáztam és belehelyeztem. Nejlonzacskót húztam a formára, amit felfújtam és begumiztam a száját. Így tettem be a hűtőbe, ahol 10 órát pihent.
Reggel a radiátorra tettem a még bezacskózott kenyeret és 3-4 órán át hagytam kelni.
A kenyér tetejét meghintettem liszttel és bevágtam.
A sütő aljába egy kis vaslábosban vizet tettem, bekapcsoltam a gőzölő funkciót és 230 fokra előmelegítettem. Ekkor tettem be a kenyeret.
Az első 15 percben használtam a gőzölő funkciót, majd kivettem a vaslábost és kiszellőztettem a sütőt.
További 35 percen át sütöttem a kenyeret alsó-felső sütéssel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal