Tepertős pogácsa

 

etelfotok_466.JPG

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • mogyorónyi zsír
  • 2,5 dl tejföl
  • kevéske cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 40 dkg töpörtyű
  • őrölt feketebors
  • egy tojás a kenéshez

 

A tejfölt meglangyosítjuk, hozzákeverjük a cukrot és az élesztőt felfuttatjuk benne.

Összekeverjük a lisztet, a sót, a zsírt, a tojásokat és hozzáadjuk az élesztős tejfölt. Alaposan összegyúrjuk és egy órán át meleg helyen kelesztjük egy konyharuhával letakart edényben.

Közben a töpörtyűt megdaráljuk.

A tésztát nagyjából 35x25 cm-es lappá nyújtjuk, rákenjük az összes töpörtyűt és megszórjuk a borssal.

A tésztát a szokott módon hajtogatjuk, majd 15 percig kelesztjük.

A hajtogatást és a kelesztést még kétszer megismételjük.

Végül kb. két centi vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel berácsozzuk a tetejét, kiszaggatjuk és megkenjük a tetejét tojással.

Ebben az állapotában még fél órán át hagyjuk állni.

175 fokra melegített sütőben megsütjük.