Meggyes-likőrös kuglóf

  

 
 

 
Hozzávalók:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 25 dkg + 1 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg + 1 evőkanál margarin
  • 2x10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Csipetnyi só
  • 1 citrom/narancs héja és a fele leve
  • 5 tojás
  • Fahéj, szegfűszeg
  • 6 evőkanál Baileys
  • 1 kávéskanál kakaó
  • 15 dkg porcukor
  • Apróra vágott mandula/mogyoró/dió/pisztácia
  • Zsemlemorzsa
 
A befőttet jól lecsöpögtetjük és összekeverjük az egy evőkanál liszttel. Ez akadályozza meg, hogy lesüllyedjenek a meggyszemek a tésztában. Piros darabos.
 
A margarint, 10 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrus héjat, levet és a fűszereket alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját is. Sárga massza.
 
Egy külön edényben kemény habbá verjük a fehérjéket és a második 10 dkg cukrot. Fehér massza.
 
A lisztet és a sütőport összekeverjük. Fehér por.
 
A sárga és a fehér masszát összekeverjük, majd hozzáadjuk apránként a fehér port. Végül beleforgatjuk a piros darabost.
 
Egy 22 cm átmérőjű kuglófformát kikenünk az egy evőkanál margarinnal és a zsemlemorzsával behintjük. Beleborítjuk a kész tésztát.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e belül is a kuglóf.
Ha készen van, rácsra borítjuk, és ott hagyjuk kihűlni.
 
Közben elkészítjük a mázat: a porcukrot és a kakaót összekeverjük és hozzáadjuk a krémlikőrt. Barna massza.
A kihűlt kuglóf tetejére evőkanállal rácsorgatjuk a barna masszát és rászórjuk az apróra vágott magvakat.
Pár perc alatt megszilárdul rajta a máz (legalábbis hűtőben).