Pizza
A recept egy olasz újságból származik, tehát akár autentikusnak is tekinthető :)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1/3 kocka élesztő (vagy egy zacsi, ha valaki porból szereti)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3,5 dl langyos víz
- 1 csapott teáskanál cukor
- 1 púpos teáskanál só
A szószhoz:
- egy kisebb üveg paradicsompüré (persze lehet igazi paradicsomból is, csak az macerásabb, ebben az esetben 6-8 paradicsom kell meghámozva, szétpasszírozva)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis gerezd fokhagyma
- só, öreganyó oregano, bazsalikom
A feltéthez
- amit csak szeretnénk
- sok-sok sajt :)
Egy nagy dagasztó tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot, belemorzoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a folyadékokat és szép simára dagasztjuk. Konyharuhával letakarva kb. egy óra alatt megkelesztjük.
Amíg a tésztánk az élet nagy kérdéseiről elmélkedik, addig elkészítjük a szószt. Az olajon megfuttatjuk a kinyomott fokhagymát, ráöntjük a paradicsompürét, sózzuk, fűszerezzük. Pici lángon lefedve legalább 20 percig főzzük, majd hagyjuk hűlni.
Az időközben szépen megkelt tésztánkat újra átgyúrjuk, majd annyi részre szedjük, ahány pizzát szeretnénk. Értelem szerűen a sütő mérete is közrejátszik :) A tésztát 3-4 mm vastagra (vékonyra?) nyújtjuk, és pici liszttel meghintett sütőlapra / tepsire rakjuk. A tetejét nagyon-nagyon vékonyan megkenjük olívaolajjal (erre azért van szükség, hogy ne ázzon el a tészta), rákenünk némi szószt, megpakoljuk mindazzal, amit feltétként fogyasztani szeretnénk*, majd jól megsajtozzuk.
Közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.
*Egy kis tipp a feltétekhez: célszerű előfőzött / sütött állapotban rárakni azokat, amik nyersen nem fogyaszthatóak, mert nem biztos, hogy a pizza sülési ideje nekik is elég lenne. A gombát különösen érdemes előre lepárolni, hogy ne a pizzánk tetején kezdjen el levet ereszteni, eláztatva azt.