Csiga-kalács

A kalácstésztát az ITT leírtak alapján elkészítjük, majd három egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk lehetőleg egyforma téglalapokra (minél egyformább, annál szebb lesz a végeredmény), majd mindegyik téglalapot megkenjük olvasztott vajjal (nem túl vékonyan, de azért ne folyjon le róla), és porcukorral elkevert kakaót hintünk rá.

Feltekerjük a téglalapokat, és az így kapott hurkákat összefonjuk. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük. Célszerű legalább 3-4 cm magas falú tepsibe rakni, mert az segít, hogy amikor még dagad a tészta, akkor ne nyíljon szét.

Ha azt szeretnénk, hogy szépen csillogjon a teteje, akkor amikor már félig megsült (vagyis már végleges méretére dagadt, de még nincs kész), kenjük meg a tetejét tojásfehérjével. A trükközésre azért van szükség, mert a fehérjemázas felület nem képes megdagadni, így ha "pici" állapotában kenjük le, akkor nagy valószínűséggel szétfoszlik a fonás mentén az "illesztéseknél".