Az eredeti recept innen származik.
Hozzávalók (kb. 25 cm hosszú kenyérsütő formához)
- 38 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2 dl + 2 ek tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 3 dkg vaj
- 1 ek kakaópor
Az élesztőt felfuttattam az 1 tk cukorral elkevert langyos tejben.
A lisztet, a porcukrot, a sót, az olvasztott vajat és a tojássárgáját elkevertem, majd hozzáadtam az élesztős keveréket és sima tésztát gyúrtam, majd dagasztottam belőle.
A kakaóport és a két ek tejet simára kevertem.
A tésztát megfeleztem és az egyik felébe beledolgoztam a kakaós keveréket – elég sokáig tartott ez a művelet.
Langyos helyen nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztettem a két tésztát (két külön edényben).
Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtottam mindkét tésztát úgy, hogy a rövidebbik felük olyan hosszú lett, mint a sütőforma.
A kakaós tésztát ráfektettem a simára és így felcsavartam.
A sütőformát kibéleltem sütőpapírral, belefektettem a tésztát, bevagdostam a tetejét késsel és megkentem a tojásfehérjével.
Így is hagytam még kelni a kalácsot fél órát.
175 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.