Hagyományos zserbó szelet

Tulajdonképpen jól sikerült.
Tulajdonképpen nem is bonyolult annyira.
Tulajdonképpen arra kell figyelni, hogy nagyon sok lekvárt használjunk.
Tulajdonképpen legalább egy napot várjunk a kínálása előtt, hogy átnedvesedjen a lekvártól.
Tulajdonképpen fontos lett volna, hogy a tetején a csokimázhoz vajat és ne margarint használjak.
Tulajdonképpen a hozzávalók egy nagyjából 20x30 cm-es tepsihez elegendők.
Tulajdonképpen…
 
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
1 egész tojás
5 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1,2 dl tej
1 dkg élesztő
½ zacskó sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
15 dkg daráltdió
10 dkg porcukor
Sok-sok baracklekvár
Hozzávalók a csokimázhoz:
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
1 tojásfehérje
 
Első lépésként az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kávéskanál cukorral együtt, majd összedolgozzuk a tészta többi hozzávalójával.
A tésztát három részre osztjuk, és akkorára nyújtjuk, mint a tepsi. Illetve egy picikével kisebbre, mivel a sütőportól egy kicsit meg fog dagadni.
A tepsit kikenjük zsiradékkal és meglisztezzük, majd belesimítjuk az egyik lapot és vastagon megkenjük lekvárral.
A diót összekeverjük a porcukorral és a fele adaggal megszórjuk a belekvározott lapot.
Erre simítjuk rá a második lapot, megkenjük lekvárral és megszórjuk a maradék porcukros dióval. Végül rátesszük a harmadik lapot és az egészet hagyjuk állni szobahőmérsékleten egy órán keresztül.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és mielőtt a tésztát betennénk, alaposan megszurkáljuk egy villa segítségével, majd megsütjük.
Miután teljesen kihűlt, jöhet rá a csokimáz, amit a következőképpen készítünk:
Összekeverjük a cukrot és a kakaót és egy kevéske vizet adunk hozzá és simára keverjük. Lassú tűzön addig sűrítjük, míg végül keverni is alig lehet. Ezek után levesszük a tűzről és beledobjuk a vajat, amit szintén simára keverünk benne. Amikor már csak langyos a massza, hozzákeverjük a tojásfehérjét (ettől lesz fényes a máz) és ráöntjük a megsült tészta tetejére. Hideg helyre tesszük, mert csak akkor lesz igazán kemény.
Kihűlés után kockákra vagy csíkokra vágjuk.