Somlói galuska - hogy ne unatkozzunk

Nevét a Somló-hegy után kapta, tehát érdemes inni hozzá egy kis környékbeli finom, illatos fehérbort.

 

Hozzávalók:

natúr, csokis és diós piskótalap (ezekről később részletesen)
alapöntet:                 
  • 200 g kristálycukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
vaníliakrém:                
  • 5 dl tej
  • 4 tojás sárgája
  • 40 g liszt
  • 15 g zselatin
  • 1 csomag vaníliás cukor
töltelék:                       
  • 100 g darált dióbél
  • 50 g savanyú baracklekvár
  • 1 ek kakaópor
  • 80 g mazsola
csokoládéöntet:           
  • 200 g étcsokoládé
  • 250 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl rum
tejszínhab 5 dl habtejszínből    
 
Hozzávalók egy piskótalaphoz:
  • 6 egész tojás
  • 175 g kristálycukor
  • 175 g liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek vaj
 

A piskóta készítése:

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval (mármint habverővel, de nem árt bele a só). A liszthez hozzáadjuk a citromhéjat és a habbal váltakozva a tojássárgához keverjük.
Egy tepsi alját kivajazzuk és lisztezzük (az oldalát nem, mert akkor púpos lesz és beleöntjük a tésztát úgy, hogy nagyjából 1 cm magas legyen (nem igazán kel meg)
Előmelegített 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük, de 25-30 percig semmiképpen nem nyitjuk ki az ajtót (mármint a sütőét), mert össszeesik a tészta. Végül kitámasztjuk a sütő ajtaját és 5-10 percig így hűtjük a piskótát, majd a kivétele után rácsra tesszük, hogy a nedvesség elpárologjon belőle.
A kakaós és a diós piskótába annyival kevesebb lisztet rakunk, amennyivel több kakaót és diót.
 
 

A somlói galuska készítése:

A mazsolákat vízbe áztatjuk 2-3 órára.
Az alapöntethez összekeverjük az összetevőket és felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A vaníliakrémhez felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral és langyosra hűtjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a liszttel és apránként felengedjük a tejjel. Állandó kevergetés mellett, lassú tűzön besűrítjük.
A csokoládéöntethez a csokit felaprítjuk, összekeverjük a többi alkotóelemmel és szintén lassú tűzön felforraljuk, majd kihűtjük.
Egy nagy tálba fektetjük a csokis piskótát, meglocsoljuk az alapöntet 1/3-ával, megkenjük a vaníliakrém felével, megszórjuk a dió és a mazsola felével.
Ráhelyezzük a natúr piskótalapot és ugyanúgy teszünk, mint az előbb.
A diós piskótalapot megöntözzük a maradék alapöntettel, bevonjuk baracklekvárral, meghintjük a kakaóval és egy éjszakára a hűtőbe tesszük az egészet. Már, ha belefér…
Tálalás előtt egy kanál segítségével galuskákat kanyarítunk belőle, a tejszínhabbal és a csokoládéöntettel díszítjük.
Ez az adag 12 embernek bőven elégséges.