Krumplis pogácsa
Ez most kivételesen nem az én művem, Anyukám alkotta, ezért fénykép is csak ez az egy van.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tejföl
- 30 dkg áttört főtt krumpli
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 3 dkg élesztő
- Só
- 1 db tojás
- a tetejére magok vagy sajt
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejfölbe, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval feldaraboljuk. A tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk a magokkal vagy a sajttal és 200fokos sütőben megsütjük.
Az eredeti, általunk ki nem próbált leírás szerint:
A tésztát fél centi vastag
ságú téglalappá nyújtjuk és balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről fölfelé köz
épre hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk és negyed órán át pihentetjük.
Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, majd végül 2 centi vastag
ságúra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük a tojással és megszórjuk a tetejére valókkal, majd hasábokra vágjuk.
A sütés a fentiek szerint történik.
Szólj hozzá!