Krumplis pogácsa

Ez most kivételesen nem az én művem, Anyukám alkotta, ezért fénykép is csak ez az egy van.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tejföl
  • 30 dkg áttört főtt krumpli
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • a tetejére magok vagy sajt
 
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejfölbe, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval feldaraboljuk. A tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk a magokkal vagy a sajttal és 200fokos sütőben megsütjük.
 
 
Az eredeti, általunk ki nem próbált leírás szerint:
 
A tésztát fél centi vastag
 
ságú téglalappá nyújtjuk és balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről fölfelé köz
 
épre hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk és negyed órán át pihentetjük.
 
Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, majd végül 2 centi vastag
 
ságúra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, megkenjük a tojással és megszórjuk a tetejére valókkal, majd hasábokra vágjuk.
 
A sütés a fentiek szerint történik.