Memmme

egy csom van cuk

Hosszan tartó élvezet - a sajtos roló készítése

Kezdjük azzal, hogy három adagot senki ne készítsen belőle egyszerre, hacsak nincsen több embernyi fölös energiája! Pláne nem egyetlen készlet roló-készítő rolóval (erről a kifejezésről egy kicsit később, bővebben). Szóval én ezzel töltöttem a vasárnapom ¾ részét.

Egyébiránt egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, de rettentően macerás és időigényes. Az íze viszont össze sem hasonlítható a boltival és nincs kispórolva belőle a töltelék, a végén pedig rengeteg sajt fityeg.
 
 
Hozzávalók 24 darabhoz:
  • 0,5 kg leveles tészta
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 tojás
  • 20-25 dkg trappista sajt
  • 10 dkg natúr vagy tejszínes krémsajt
  • 10 dkg füstölt krémsajt
  • 0,5 l tej
 
Először a roló-készítő rolókról:
Én a Vasedényben vettem ezeket a fém, nyitott végű kúpokat. Egy csomagban 12 darab volt, de ha több adagot szeretnénk csinálni, mindenképpen megéri két-három készletet venni, így jelentősen csökkenthető a sütő bekapcsolva tartásának ideje.
Fontos még tudni, hogy a legelső alkalom előtt zsírozzuk be a rudakat, különben nem igazán lehet leszedni róla majd a rolót. Ugyanez vonatkozik a mosogatás utáni használatra is.
 
A töltelék:
A tejet, 3 egész tojást és a lisztet összekeverjük egy lábosban, fölforraljuk és besűrítjük. Nem kell megijedni a csomóktól, nem fognak nagyon látszódni, de igyekezzünk minél jobban szétnyomkodni őket. Belekeverünk 10 dkg reszelt trappistát és a krémsajtokat.
Szükség szerint sózzuk, elsősorban a sajtok ízétől függően.
 
A roló:
A fél kiló leveles tésztából 24, nagyjából 2 cm széles és 50 cm hosszú lapocskát nyújtunk és feltekerjük a fém kúpra a keskenyebb végétől kezdve úgy, hogy a csíkok 1/3 részben fedjék egymást. A maradék egy tojással megkenjük őket, hogy szép színük legyen sütés után és ne essenek szét. Egy tepsibe állítjuk a nyers rolókat és a 200°C-os sütőben 20-30 percig sütjük.
A megsült rolót csavaró mozdulattal a legkönnyebb eltávolítani a fém rúdról.
 
A töltés:
A rolókat melegen és hidegen is tölthetjük, de figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl, mert akkor nem fér bele sajt. A legegyszerűbb, ha habnyomóval nyomjuk bele a krémet, és ezután tuszkoljuk a reszelt sajtot a végeire.
Mindezek után nagyon fontos, hogy ne legyünk mohók, mert igazából 15-20 óra után lesznek igazán finomak, amikor a tészta egy picit hozzápuhul a töltelékhez.
 
Tárolásra a legalkalmasabb a cipős doboz, amit szalvétával és alufóliával is kibélelünk. (Az alufóliához érjen a roló, mert a szalvétába beleragad.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://memmme.blog.hu/api/trackback/id/tr381476605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ajvár (1) alkohol (1) alma (13) ananász (1) ánizs (1) árpagyöngy (1) aszalt szilva (2) ázsiai (3) bab (3) babka (1) bacon (3) banán (1) barátfüle (1) barhesz (1) bazsalikom (2) befőzés (8) bejgli (4) besamel (2) birsalma (1) bor (2) brownie (2) bukta (1) bulgur (1) búzadara (1) cannelloni (1) cékla (2) cérnametélt (1) chili (3) ciabatta (1) citrom (4) csípős (3) csíra (1) csirke (1) csirkecomb (11) csirkefarhát (1) csirkemáj (1) csirkemell (23) csirkeszárny (2) csoki (17) csusza (1) cukkini (10) curry (1) darált hús (14) darált keksz (1) dió (25) ecet (2) édesburgonya (3) édess (1) édesség (101) egyszerű (60) egytál (16) élesztő (5) eszterházy (1) étcsokoládé (1) fagyasztható (1) fahéj (2) fánk (2) farsang (1) fasírt (1) feketeerdő (1) félbarna (1) feta (4) fokhagyma (2) főzelék (1) főzőtejszín (7) francia (1) fűszeres (2) galuska (4) gersli (1) gesztenyemassza (1) gesztenyepüré (2) gnocchi (2) gofri (2) gomba (12) gombóc (2) görög joghurt (2) gőzgombóc (1) gyömbér (4) gyors (31) gyümölcs (7) gyümölcscentrifuga (1) gyümölcszselé (1) gyúrt tészta (1) habtejszín (5) hagyma (1) hagymalekvár (1) hagyományos (1) hal (4) halszósz (2) hamburger (2) harcsa (1) hideg (1) hosszadalmas (5) húsgolyó (1) húskrém (1) húsmentes (5) isler (1) joghurt (3) juhtúró (2) kajszi (1) kakaó (6) kakaóscsiga (2) kakukkfű (1) kalács (4) kapor (1) káposzta (7) karácsony (2) karamella (1) karfiol (2) kecsap (1) kéksajt (1) keksz (7) kelkáposzta (1) kelttészta (18) kence (3) kenyér (12) kevert (1) kifli (3) kígyóuborka (1) kókusz (3) kókuszreszelék (2) kókusztej (2) kolbász (1) könnyű (1) köret (2) körte (3) kovász (15) krémleves (3) krémsajt (1) krinolin (1) krumpli (9) kuglóf (8) kukorica (2) kukoricadara (2) kukorica liszt (1) kuszkusz (4) lángos (1) lasagne (1) lecsó (1) lekvár (18) lencse (1) leveles tészta (5) leves (10) linzer (1) macerás (1) magok (2) magyaros (2) máj (1) májkrém (1) majonéz (2) mák (3) málna (3) mandula (4) mangó (1) maradék (1) mártogatós (1) mascarpone (2) mazsola (3) medvehagyma (6) meggy (14) mértékegységek (1) méz (8) mézeskalács (2) mirelite (4) mogyoró (1) morzsa (1) muffin (12) mustár (6) narancs (4) nokedli (2) nutella (2) nyers (1) olaszos (14) olívabogyó (2) padlizsán (1) padthai (1) palacsinta (4) pangasius (1) paprika (2) paradicsom (11) paradicsomlé (1) parmezán (3) patisszon (1) péksütemény (1) perec (1) pirog (1) piskóta (2) pite (7) pizza (5) pogácsa (9) polenta (1) portugál (1) puding (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (2) püré (1) rákóczi (1) rakott (5) rebarbara (1) reggeli (1) répa (2) rétes tészta (4) ribizli (1) ricotta (3) rizottó (3) rizs (10) rizstészta (1) rozmaring (2) sajt (24) sajtkrém (5) sajtszósz (1) sajttorta (1) saláta (9) salsa (2) sárgarépa (6) saslik (1) savanyúkáposzta (1) savanyúság (1) sertés (3) sertéscomb (1) sertéskaraj (2) sertéslapocka (1) sertésmáj (1) sertéstarja (3) sonka (3) sör (2) sörkorcsolya (3) sós (26) spagetti (1) spárga (1) spenót (2) stroganoff (1) sütemény (6) sütés nélkül (6) sütőben (3) sütőtök (7) szalonna (3) száraztészta (1) szendvics (1) szezámmag (2) szilva (3) szósz (3) sztrapacska (1) szűzpecsenye (2) tamarind szósz (2) tarhonya (2) tarja (2) tartósítás (1) teasütemény (1) tejberizs (1) tejföl (5) teljes kiőrlésű (1) tészta (14) thai (4) tojás (7) tojáskrém (1) tokány (2) tőkehal (1) tökmag (1) töltött (1) tonhal (1) tönkölyliszt (1) töpörtyű (1) torta (13) tortilla (2) tupperware (1) túró (8) uborka (3) vacsora (1) vadas (1) vanília (2) virsli (2) víz (1) vörös áfonya (1) wok (2) zab (2) zabpehely (3) zeller (1) zölborsó (1) zöldbab (1) zöldborsó (2) zöldség (6) zöld paradicsom (1) zselés cukor (1) zsemlegmbóc (1) zserbó (1) zsömle (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása