Most, hogy a címet elolvastad, a „hozzávalók” leírására nincs is szükséged. Habár egy kis őrölt feketeborsot és citromlevet még lehet bele tenni.
A receptet Keresztanyámtól tanultam, de ha jól emlékszem, már akkor sem találtunk elfogadható nevet ennek a kutyulmánynak, mivel minden összetevője egyformán fontos, így nem tudtunk semmit kiemelni belőle. Örömmel fogadnám, ha valaki kitalálna rá valami frappánsat.
Hozzávalók, csak az arányok kedvéért:
- 1 nagy bögre rizs
- 1 nagy marék mazsola
- 2 csirkemell vagy comb
- zeller: (fél) gumó és (csokor) levél is jó
- 2 db savanykás alma
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 dl majonéz
- só, bors, citromlé
A legelső teendőnk, hogy a zellert felkockázzuk nagyjából 1x1 cm-es darabokra és feltesszük a csirkével és egy kis sóval együtt főni. A csirkét nem kell feldarabolni, majd csak akkor, ha megfőtt.
Egy másik lángra pedig feltesszük a rizst és a mazsolát puhulni úgy, mintha simán csak rizst főznénk. Sót és vizet is annyit rakunk bele, mint máskor szoktunk.
Amíg ezek főnek, elkészítjük a majonézt, felvagdaljuk a petrezselymet. Az almát apróra kockázzuk és citromlébe áztatjuk, hogy meg ne barnuljon.
A megfőtt csirkét felvagdaljuk (széttrancsírozzuk), a zellerkockákat szétnyomkodjuk villával. Én csak egy negyed zellert szoktam felaprítani, mert inkább az illatát szeretem, mint az ízét.
Ezek után összekeverünk mindent: a mazsolás rizst, a csirkét, a zellert, az almát (citromlé nélkül), a petrezselymet, a majonézt. Legvégül pedig sóval és borssal ízesítjük kedvünkre. Avagy másokéra. Legjobb a kompromisszum. Vagy az azonos ízlés.
A bejegyzés trackback címe:
https://memmme.blog.hu/api/trackback/id/tr461377353
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.