Mimóza saláta

Hozzávalók

  • 15 dkg trappista sajt
  • 4-6 savanykás alma (4 közepes vagy 6 pici)
  •  5-6 főtt tojás (a díszítés mértékétől függően)
  • 1 dl majonéz
  • 1 dl főzőtejszín (vagy 2 dl, ha a majonézt elhagyjuk)
  • 1 csomag újhagyma
  • citromlé + víz
A sajtot lereszelem kislyukú reszelőn, majd ugyanígy teszek két tojás fehérjéjével is.
Egy másik tálba citromlevet és vizet öntök, majd meghámozom az almákat és lereszelem őket nagyobb lyukakon, mint az eddigieket. Egy fél, szép pirosas almát félreteszek a díszítéshez.
Ezek után kinyomkodom a lereszelt almát (nem túl erősen, jót tesz a salátának a picit citromos íz) és hozzáteszem a sajthoz és a tojáshoz. Ezekre ráöntöm a majonézt és a tejszínt, majd jól összekeverem.
Két egész főtt tojást felszeletelek és egy tányér aljára fektetem egy-két rétegben. Rápúpozom az összekevert masszát, majd díszítem a félretett almával, felszeletelt tojással és karikákra vágott újhagymával. (Ez a képen nem látszik, mert elfelejtettem hagymát venni.) Az elkészült alkotásra pedig ráreszelek egy-két tojássárgáját.
Fontos ezek után, hogy a hűtőbe rakjuk néhány órára, mert össze kell érnie és hidegen sokkal finomabb.
Díszítésként tehetünk a legaljára néhány levél fejes salátát.
Még egy ötlet: ne ezt tálaljuk a vendégeknek elsőnek, mert pillanatok alatt elkapkodják és követelik a következő adagot!