Kovászos kakaós csiga
Az eredeti recept innen származik.
Hozzávalók a keménykovászhoz
- 50 g kovász
- 1 ek méz
- 10 dkg BL80 liszt
- víz (kevesebb, mint 50 g)
Hozzávalók (16 darabhoz)
- az összes keménykovász
- 2,5 + 1,5 dl tej
- 70 g cukor
- 2 tojás
- 80 + 60 g vaj
- 400 g BL55 liszt
- 100 g BL80 liszt
- 1 tk só
- 80 g porcukor
- 50 g kakaópor
- 1 kk fahéj
- 1 csom vaníliás cukor
A keménykovászhoz összegyúrtam a kovászt, mézet, a lisztet és a meleg vizet. Langyos helyre (a mikróba) tettem 8 órára.
A 2,5 dl langyos tejet, a cukrot, a tojásokat és a 80 g olvasztott vajat összekevertem. Beletépkedtem a kovászt és azzal is elkevertem. Hozzáadtam a lisztet is és egy fakanállal elkevertem. Egy órán keresztül hagytam állni.
A pihentetés után simára dagasztottam a sóval együtt.
Egy kiolajozott tálban, langyos helyen (a mikróban) egy órán keresztül hagytam kelni, majd áthajtogattam. Újabb egy órára a mikróba tettem pihenni.
A töltelékhez összekevertem a porcukrot, a kakaóport és a fahéjat.
A tésztát alaposan lisztezett deszkán 55x40 cm-esre nyújtottam. Megkentem a 60 g olvasztott vajjal és meghintettem a töltelékkel.
A hosszabbik oldala mentén feltekertem és 16 egyforma darabra vágtam.
A csigákat egy alaposan kilisztezett tepsire tettem és szobahőmérsékleten újabb egy órát kelesztettem. Végül éjszakára a hűtőbe tettem pihenni.
Sütés előtt 2-3 órával kivettem a hűtőből, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét.
180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
A 1,5 dl tejet és a vaníliás cukrot összekevertem és 15 perc sülés után a csigákra csorgattam kanállal. (Utána még 5 percet sültek.)
Rácson hagytam kihűlni a csigákat.