Farsangi fánk
Hozzávalók (kb. 40db 7cm átmérőjű fánkhoz)
- 6 db tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 50 g élesztő
- 0,8 dl sütőrum
- 45 g vaj
- 1 kg liszt
- 2 db citrom reszelt héja
- 15 g vaníliás cukor
- 1 nagy csipet só
- 75 g porcukor
- 1 l olaj a sütéshez
A langyos tejhez hozzáadtam a tojások sárgáit, a rumot és az elmorzsolt élesztőt.
A lisztet összekevertem a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a sóval és a porcukorral.
A lisztes és tejes keverékeket összeöntöttem és simára kevertem, gyúrtam az olvasztott vajjal. Langyos helyen (a mikróban) egy óra alatt a duplájára kelesztettem.
Lisztezett deszkán újra átgyúrtam és újabb 20 percen át langyos helyen kelesztettem.
Alaposan lisztezett deszkán 1,5 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát és egy (7 cm átmérőjű) pohár segítségével köröket szaggattam belőle. Közepüket az ujjammal benyomtam.
Ezeket a tésztapogácsákat 30 percen át kelesztettem a konyhapulton.
A sütéshez egy magasfalú lábosban felhevítettem az olajat. Menet közben fog kiderülni, hogy megfelelő-e a hőmérséklete. (Amennyiben túl forró, megég a fánkok külseje, míg a belsejük ragacsos állagú marad. Az ellenkező esetben megszívják magukat olajjal.)
A fánkokat benyomott felükkel lefelé tettem először az olajba. (Ellenkező esetben eltűnik a közepükről a lyuk.) Nagyjából 1 perc alatt megsütöttem az egyik felüket, majd villa segítségével megfordítottam őket. Annyi ideig sütöttem, hogy mindkét felük azonos árnyalatú lett.
Konyhai papírtörlőn hagytam kihűlni őket.