Az eredeti recept innen származik.
Hozzávalók 3 db-hoz
a tésztához
- 45 dkg finomliszt
- 5 dkg porcukor
- ¼ kocka élesztő
- 12 dkg vaj
- 6 dkg zsír
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- ½ dl cukrozatlan habtejszín
- 1 dl víz
a töltelékhez
- 40 dkg darált dió
- 25 dkg kristálycukor
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 2,5 dl víz
- egy marék mazsola
- rum vagy rumaroma
a kenéshez
- 1 tojás sárgája és fehérjéje
A mazsolát rumba áztattam.
A töltelékhez a vizet felforraltam és felolvasztottam benne a cukrot. Hozzáadtam a diót és a zsemlemorzsát, majd hagytam kihűlni az egészet.
A tésztához a lisztet összekevertem a porcukorral és belemorzsoltam az élesztőt. (Nem kell felfuttatni!) Hozzádolgoztam a vajat, a zsírt, a tojássárgáját, a sót, a habtejszínt és a vizet.
Az egészet hűtőbe tettem egy órára, hogy a kezem melegétől ne kezdjen majd dolgozni az élesztő.
Három egyforma részre osztottam a tésztát – amivel éppen nem dolgoztam, azt visszatettem a hűtőbe – és 20x25 cm-es téglalapokat nyújtottam belőle.
Egy téglalapra rásimítottam a töltelék egyharmadát úgy, hogy a szélein fél centit szabadon hagytam. Megszórtam a tetejét a mazsola egyharmadával.
A tészta széleit behajtottam és a hosszabbik oldalánál fogva feltekertem.
A bejglik tetejét megkentem a tojás sárgájával és 3 órára hidegre tettem – a lépcsőházba.
A bejglik tetejét megkentem a tojás fehérjéjével és egész éjszaka pihentettem a lépcsőházban.
Sütés előtt fogpiszkálóval alaposan megszurkáltam (15 helyen).
180 fokos sütőben készre sütöttem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.