Téli fűszeres kuglóf
Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglófformához)
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 23 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 25 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 1 csapott teáskanálnyi őrölt fahéj
- 1 csapott teáskanálnyi reszelt citrom és/vagy narancshéj
- 1,5 dl tejföl vagy joghurt (natúr vagy gyümölcsös)
- 1,5 dl lekvár (pl. sütőtökből)
- apróra tört csoki vagy előre beáztatott mazsola
- 1 evőkanál narancslé
- zsemlemorzsa és vaj a forma kikenéséhez
- porcukor a kész kuglóf tetejére
A vajat a cukorral és a tojásokkal elkevertem. Hozzáadtam a tejfölt (vagy joghurtot), a narancslevet és a lekvárt.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a reszelt narancs héjat alaposan összekevertem.
A lisztes keveréket apránként hozzákevertem a vajashoz, majd az egészet a kivajazott, kimorzsázott formába öntöttem. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából ¾ órán át sütöttem.
Amikor kihűlt, tányérra borítottam (előbb nem szabad, mert nagyon puha a tésztája és könnyen törik) és megszórtam porcukorral.