Farsangi szalagos fánk

Farsangi időszakban farsangi fánk :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, langyos helyre tesszük. A vajat megolvasztjuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük az élesztős tejet. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a tojásos-élesztős tejet és az olvadt vajat. Addig dagasztjuk, amíg össze nem áll, és le nem válik a tálról és a fakanálról. Ez elég hosszú idő :) Amikor úgy ítéljük meg, hogy már jó a tészta, liszttel megszórva meleg helyre tesszük kelni.

Ha szépen megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem ennyi tésztából kb. 60 darab lett. Szaggatás után letakarva pihentetjük még egy kicsit, majd nem túl forró olajban kisütjük.

Szerintem a házi baracklekvár illik hozzá a legjobban :)