Farsangi szalagos fánk
Farsangi időszakban farsangi fánk :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 3 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, langyos helyre tesszük. A vajat megolvasztjuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük az élesztős tejet. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a tojásos-élesztős tejet és az olvadt vajat. Addig dagasztjuk, amíg össze nem áll, és le nem válik a tálról és a fakanálról. Ez elég hosszú idő :) Amikor úgy ítéljük meg, hogy már jó a tészta, liszttel megszórva meleg helyre tesszük kelni.
Ha szépen megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem ennyi tésztából kb. 60 darab lett. Szaggatás után letakarva pihentetjük még egy kicsit, majd nem túl forró olajban kisütjük.
Szerintem a házi baracklekvár illik hozzá a legjobban :)