Diós, mákos, gesztenyés, nem szeretem, de finom lett. Mi az?

Bááááájgli.

Életem első bejglijét sütöttem meg szombaton és szerintem nagyon finomra sikeredett. Nem száraz, nem túl édes, és különbenis.
A receptet sok helyről ollóztam össze, ezeréves szakácskönyvektől kezdve a különböző blogokig.
 
Hozzávalók (2 dióshoz, 2 mákoshoz, 2 gesztenyéshez):
A tészta:
  • 1 kg finomliszt
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 15 dkg zsír
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 tojás fehérjéje (a sárgáját ne dobjuk ki, mert kell a gesztenyés töltelékbe!)
 
A mákos töltelék:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1,3 dl víz
  • 25 dkg mák
  • Egy marék mazsola
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ alma reszelve
 
A diós töltelék:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1,3 dl víz
  • 25 dkg dió
  • Egy marék mazsola
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ alma reszelve
  • 2 dkg zsemlemorzsa
 
A gesztenyés töltelék:
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 2 dkg margarin
  • Egy marék mazsola
  • 1 tojássárgája
 
A tészta összegyúrását feltétlenül vagy a sütést megelőző este álljunk neki vagy aznap reggel, ugyanis sokat kell pihentetni!
Tehát összekeverjük a lisztet, a margarint, a zsírt és a cukrot. Majd egy lábosban meglangyosítjuk a tejet egy kávéskanál cukorral együtt és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Ezek után összekeverjük a lisztes keveréket az élesztős tejjel és hozzáadunk egy tojást, valamint egy csipet sót. Alaposan összedolgozzuk és hideg (!) helyen kelesztjük néhány óráig, pl. egy éjszakán át.
A pihentetés után 6 darabra osztjuk a tésztát és egyesével megtöltjük őket. Ez a következő módon történik: a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk nagyjából annyira, hogy 2 mm vastag legyen. Nekem nem volt lisztre szükségem, nem ragadt a tészta.
A töltelék készítésének módját lejjebb olvashatod.
Ezután pl. a diós töltelék felét belesimítjuk oly módon, hogy a tészta széleire is jusson belőle. Igyekezzünk egyenletesen elkenni, mert ettől lesz szép alakja a bejglinek! Végül pedig felcsavarjuk a keskenyebb oldalánál fogva.
Ha megtöltöttük mind a 6 adag tésztát, megkenjük a tetejüket tojással és melegben hagyjuk állni egy órán keresztül. Ezután megkenjük a tojás fehérjéjével és hideg helyre rakjuk. Addig várunk, míg rászárad. Ettől lesz szép márványos a teteje.
Közvetlenül azelőtt, hogy beraknánk a sütőbe, megszurkáljuk villával a tetejét vagy az oldalát, de a lényeg, hogy jó mélyen. Ettől nem fog szétrepedni a bejglink.
Végül pedig kizsírozott tepsibe vagy zsíros alufóliára fektetjük őket és 160 fokos sütőben megsütjük nagyjából 20-30 perc alatt.
 
A diós és a mákos töltelék készítésének módja.
A diót/mákos ledaráljuk. A vizet és a cukrot összeöntjük és felforraljuk, majd leforrázzuk vele a diót/mákot. Hozzákeverjük a többi hozzávalót.
 
A gesztenyés töltelék készítésének módja:
Összekeverjük a hozzávalókat.