Memmme

egy csom van cuk

Diós, mákos, gesztenyés, nem szeretem, de finom lett. Mi az?

Bááááájgli.

Életem első bejglijét sütöttem meg szombaton és szerintem nagyon finomra sikeredett. Nem száraz, nem túl édes, és különbenis.
A receptet sok helyről ollóztam össze, ezeréves szakácskönyvektől kezdve a különböző blogokig.
 
Hozzávalók (2 dióshoz, 2 mákoshoz, 2 gesztenyéshez):
A tészta:
  • 1 kg finomliszt
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 15 dkg zsír
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 tojás fehérjéje (a sárgáját ne dobjuk ki, mert kell a gesztenyés töltelékbe!)
 
A mákos töltelék:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1,3 dl víz
  • 25 dkg mák
  • Egy marék mazsola
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ alma reszelve
 
A diós töltelék:
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1,3 dl víz
  • 25 dkg dió
  • Egy marék mazsola
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ alma reszelve
  • 2 dkg zsemlemorzsa
 
A gesztenyés töltelék:
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 2 dkg margarin
  • Egy marék mazsola
  • 1 tojássárgája
 
A tészta összegyúrását feltétlenül vagy a sütést megelőző este álljunk neki vagy aznap reggel, ugyanis sokat kell pihentetni!
Tehát összekeverjük a lisztet, a margarint, a zsírt és a cukrot. Majd egy lábosban meglangyosítjuk a tejet egy kávéskanál cukorral együtt és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Ezek után összekeverjük a lisztes keveréket az élesztős tejjel és hozzáadunk egy tojást, valamint egy csipet sót. Alaposan összedolgozzuk és hideg (!) helyen kelesztjük néhány óráig, pl. egy éjszakán át.
A pihentetés után 6 darabra osztjuk a tésztát és egyesével megtöltjük őket. Ez a következő módon történik: a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk nagyjából annyira, hogy 2 mm vastag legyen. Nekem nem volt lisztre szükségem, nem ragadt a tészta.
A töltelék készítésének módját lejjebb olvashatod.
Ezután pl. a diós töltelék felét belesimítjuk oly módon, hogy a tészta széleire is jusson belőle. Igyekezzünk egyenletesen elkenni, mert ettől lesz szép alakja a bejglinek! Végül pedig felcsavarjuk a keskenyebb oldalánál fogva.
Ha megtöltöttük mind a 6 adag tésztát, megkenjük a tetejüket tojással és melegben hagyjuk állni egy órán keresztül. Ezután megkenjük a tojás fehérjéjével és hideg helyre rakjuk. Addig várunk, míg rászárad. Ettől lesz szép márványos a teteje.
Közvetlenül azelőtt, hogy beraknánk a sütőbe, megszurkáljuk villával a tetejét vagy az oldalát, de a lényeg, hogy jó mélyen. Ettől nem fog szétrepedni a bejglink.
Végül pedig kizsírozott tepsibe vagy zsíros alufóliára fektetjük őket és 160 fokos sütőben megsütjük nagyjából 20-30 perc alatt.
 
A diós és a mákos töltelék készítésének módja.
A diót/mákos ledaráljuk. A vizet és a cukrot összeöntjük és felforraljuk, majd leforrázzuk vele a diót/mákot. Hozzákeverjük a többi hozzávalót.
 
A gesztenyés töltelék készítésének módja:
Összekeverjük a hozzávalókat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://memmme.blog.hu/api/trackback/id/tr831612699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ajvár (1) alkohol (1) alma (13) ananász (1) ánizs (1) árpagyöngy (1) aszalt szilva (2) ázsiai (3) bab (3) babka (1) bacon (3) banán (1) barátfüle (1) barhesz (1) bazsalikom (2) befőzés (8) bejgli (4) besamel (2) birsalma (1) bor (2) brownie (2) bukta (1) bulgur (1) búzadara (1) cannelloni (1) cékla (2) cérnametélt (1) chili (3) ciabatta (1) citrom (4) csípős (3) csíra (1) csirke (1) csirkecomb (11) csirkefarhát (1) csirkemáj (1) csirkemell (23) csirkeszárny (2) csoki (17) csusza (1) cukkini (10) curry (1) darált hús (14) darált keksz (1) dió (25) ecet (2) édesburgonya (3) édess (1) édesség (101) egyszerű (60) egytál (16) élesztő (5) eszterházy (1) étcsokoládé (1) fagyasztható (1) fahéj (2) fánk (2) farsang (1) fasírt (1) feketeerdő (1) félbarna (1) feta (4) fokhagyma (2) főzelék (1) főzőtejszín (7) francia (1) fűszeres (2) galuska (4) gersli (1) gesztenyemassza (1) gesztenyepüré (2) gnocchi (2) gofri (2) gomba (12) gombóc (2) görög joghurt (2) gőzgombóc (1) gyömbér (4) gyors (31) gyümölcs (7) gyümölcscentrifuga (1) gyümölcszselé (1) gyúrt tészta (1) habtejszín (5) hagyma (1) hagymalekvár (1) hagyományos (1) hal (4) halszósz (2) hamburger (2) harcsa (1) hideg (1) hosszadalmas (5) húsgolyó (1) húskrém (1) húsmentes (5) isler (1) joghurt (3) juhtúró (2) kajszi (1) kakaó (6) kakaóscsiga (2) kakukkfű (1) kalács (4) kapor (1) káposzta (7) karácsony (2) karamella (1) karfiol (2) kecsap (1) kéksajt (1) keksz (7) kelkáposzta (1) kelttészta (18) kence (3) kenyér (12) kevert (1) kifli (3) kígyóuborka (1) kókusz (3) kókuszreszelék (2) kókusztej (2) kolbász (1) könnyű (1) köret (2) körte (3) kovász (15) krémleves (3) krémsajt (1) krinolin (1) krumpli (9) kuglóf (8) kukorica (2) kukoricadara (2) kukorica liszt (1) kuszkusz (4) lángos (1) lasagne (1) lecsó (1) lekvár (18) lencse (1) leveles tészta (5) leves (10) linzer (1) macerás (1) magok (2) magyaros (2) máj (1) májkrém (1) majonéz (2) mák (3) málna (3) mandula (4) mangó (1) maradék (1) mártogatós (1) mascarpone (2) mazsola (3) medvehagyma (6) meggy (14) mértékegységek (1) méz (8) mézeskalács (2) mirelite (4) mogyoró (1) morzsa (1) muffin (12) mustár (6) narancs (4) nokedli (2) nutella (2) nyers (1) olaszos (14) olívabogyó (2) padlizsán (1) padthai (1) palacsinta (4) pangasius (1) paprika (2) paradicsom (11) paradicsomlé (1) parmezán (3) patisszon (1) péksütemény (1) perec (1) pirog (1) piskóta (2) pite (7) pizza (5) pogácsa (9) polenta (1) portugál (1) puding (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (2) püré (1) rákóczi (1) rakott (5) rebarbara (1) reggeli (1) répa (2) rétes tészta (4) ribizli (1) ricotta (3) rizottó (3) rizs (10) rizstészta (1) rozmaring (2) sajt (24) sajtkrém (5) sajtszósz (1) sajttorta (1) saláta (9) salsa (2) sárgarépa (6) saslik (1) savanyúkáposzta (1) savanyúság (1) sertés (3) sertéscomb (1) sertéskaraj (2) sertéslapocka (1) sertésmáj (1) sertéstarja (3) sonka (3) sör (2) sörkorcsolya (3) sós (26) spagetti (1) spárga (1) spenót (2) stroganoff (1) sütemény (6) sütés nélkül (6) sütőben (3) sütőtök (7) szalonna (3) száraztészta (1) szendvics (1) szezámmag (2) szilva (3) szósz (3) sztrapacska (1) szűzpecsenye (2) tamarind szósz (2) tarhonya (2) tarja (2) tartósítás (1) teasütemény (1) tejberizs (1) tejföl (5) teljes kiőrlésű (1) tészta (14) thai (4) tojás (7) tojáskrém (1) tokány (2) tőkehal (1) tökmag (1) töltött (1) tonhal (1) tönkölyliszt (1) töpörtyű (1) torta (13) tortilla (2) tupperware (1) túró (8) uborka (3) vacsora (1) vadas (1) vanília (2) virsli (2) víz (1) vörös áfonya (1) wok (2) zab (2) zabpehely (3) zeller (1) zölborsó (1) zöldbab (1) zöldborsó (2) zöldség (6) zöld paradicsom (1) zselés cukor (1) zsemlegmbóc (1) zserbó (1) zsömle (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása