Memmme

egy csom van cuk

Nutellás bugyor Zsófi-módra (és csúnya kalács én-módra)

Ezt a receptet a hétvégén kaptam Bérmalányomtól, miközben Nagymaroson kirándultunk.

Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, de némi gyakorlat nem árt a kelt tészták terén. Ez ugyan nekem egyáltalán nincs, de így is egészen jól sikerült. Mármint a bugyor. A kalács szétrepedése valószínűleg gyakorlatlanságomból fakad.

Lássuk a hozzávalókat 20 bugyorhoz, avagy 2 kalácshoz, avagy 10 bugyorhoz és 1 kalácshoz:
  • ½ kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg + 1 kávéskanál cukor
  • 2 tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
  • 1 nagy csipet só
  • 5 dkg margarin/vaj
  • nutella, darált dió
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci tejben a kávéskanálnyi cukorral, majd hozzákeverjük a liszthez. Egy másik tálban összekeverjük a maradék tejet, a cukrot, a tojások sárgáit és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős liszthez. Ezeket alaposan összedolgozzuk alaposan. Amikor már nem ragad és szépen összekevertük a tésztát, hozzáadjuk a margarint és újra összedolgozzuk.
Ezek után pedig egy-másfél órára félretesszük kelni. Én egy üvegtálban hagytam és konyharuhával letakartam, de valószínűleg nem kelesztettem elég ideig, ezért repedt szét a kalács.
Naszóval, a bugyrokat a következőképpen készítjük: a kelesztés után a tésztát újra jól átdagasztjuk, majd kinyújtjuk és nagyjából 15x15 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükbe pedig egy-egy kávéskanálnyi nutellát kenünk, esetleg megszórjuk darált dióval.
Ezek után pedig szépen összehajtogatjuk batyuvá. A tetejüket pedig megkenjük tojással.
Ezek után már csak meg kell sütni a bugyrokat aranybarnára 180°C-os, előmelegített sütőben.
 
A kalácshoz a tészta másik feléből három hurkát gyúrtam és összefontam őket, majd megkentem tojással.
Beraktam a fent említett paraméterekkel rendelkező sütőbe. Sült-sült, majd szétrepedt.
Kíváncsian várom, hátha valaki tudja ennek pontos okát. Talán nem eléggé kelt meg a tészta, vagy a sütőtől meleg konyhában túlkelt?!
A szépséghibát leszámítva a bugyrok és a kalács is nagyon finom lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://memmme.blog.hu/api/trackback/id/tr801351789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

ajvár (1) alkohol (1) alma (13) ananász (1) ánizs (1) árpagyöngy (1) aszalt szilva (2) ázsiai (3) bab (3) babka (1) bacon (3) banán (1) barátfüle (1) barhesz (1) bazsalikom (2) befőzés (8) bejgli (4) besamel (2) birsalma (1) bor (2) brownie (2) bukta (1) bulgur (1) búzadara (1) cannelloni (1) cékla (2) cérnametélt (1) chili (3) ciabatta (1) citrom (4) csípős (3) csíra (1) csirke (1) csirkecomb (11) csirkefarhát (1) csirkemáj (1) csirkemell (23) csirkeszárny (2) csoki (17) csusza (1) cukkini (10) curry (1) darált hús (14) darált keksz (1) dió (25) ecet (2) édesburgonya (3) édess (1) édesség (101) egyszerű (60) egytál (16) élesztő (5) eszterházy (1) étcsokoládé (1) fagyasztható (1) fahéj (2) fánk (2) farsang (1) fasírt (1) feketeerdő (1) félbarna (1) feta (4) fokhagyma (2) főzelék (1) főzőtejszín (7) francia (1) fűszeres (2) galuska (4) gersli (1) gesztenyemassza (1) gesztenyepüré (2) gnocchi (2) gofri (2) gomba (12) gombóc (2) görög joghurt (2) gőzgombóc (1) gyömbér (4) gyors (31) gyümölcs (7) gyümölcscentrifuga (1) gyümölcszselé (1) gyúrt tészta (1) habtejszín (5) hagyma (1) hagymalekvár (1) hagyományos (1) hal (4) halszósz (2) hamburger (2) harcsa (1) hideg (1) hosszadalmas (5) húsgolyó (1) húskrém (1) húsmentes (5) isler (1) joghurt (3) juhtúró (2) kajszi (1) kakaó (6) kakaóscsiga (2) kakukkfű (1) kalács (4) kapor (1) káposzta (7) karácsony (2) karamella (1) karfiol (2) kecsap (1) kéksajt (1) keksz (7) kelkáposzta (1) kelttészta (18) kence (3) kenyér (12) kevert (1) kifli (3) kígyóuborka (1) kókusz (3) kókuszreszelék (2) kókusztej (2) kolbász (1) könnyű (1) köret (2) körte (3) kovász (15) krémleves (3) krémsajt (1) krinolin (1) krumpli (9) kuglóf (8) kukorica (2) kukoricadara (2) kukorica liszt (1) kuszkusz (4) lángos (1) lasagne (1) lecsó (1) lekvár (18) lencse (1) leveles tészta (5) leves (10) linzer (1) macerás (1) magok (2) magyaros (2) máj (1) májkrém (1) majonéz (2) mák (3) málna (3) mandula (4) mangó (1) maradék (1) mártogatós (1) mascarpone (2) mazsola (3) medvehagyma (6) meggy (14) mértékegységek (1) méz (8) mézeskalács (2) mirelite (4) mogyoró (1) morzsa (1) muffin (12) mustár (6) narancs (4) nokedli (2) nutella (2) nyers (1) olaszos (14) olívabogyó (2) padlizsán (1) padthai (1) palacsinta (4) pangasius (1) paprika (2) paradicsom (11) paradicsomlé (1) parmezán (3) patisszon (1) péksütemény (1) perec (1) pirog (1) piskóta (2) pite (7) pizza (5) pogácsa (9) polenta (1) portugál (1) puding (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (2) püré (1) rákóczi (1) rakott (5) rebarbara (1) reggeli (1) répa (2) rétes tészta (4) ribizli (1) ricotta (3) rizottó (3) rizs (10) rizstészta (1) rozmaring (2) sajt (24) sajtkrém (5) sajtszósz (1) sajttorta (1) saláta (9) salsa (2) sárgarépa (6) saslik (1) savanyúkáposzta (1) savanyúság (1) sertés (3) sertéscomb (1) sertéskaraj (2) sertéslapocka (1) sertésmáj (1) sertéstarja (3) sonka (3) sör (2) sörkorcsolya (3) sós (26) spagetti (1) spárga (1) spenót (2) stroganoff (1) sütemény (6) sütés nélkül (6) sütőben (3) sütőtök (7) szalonna (3) száraztészta (1) szendvics (1) szezámmag (2) szilva (3) szósz (3) sztrapacska (1) szűzpecsenye (2) tamarind szósz (2) tarhonya (2) tarja (2) tartósítás (1) teasütemény (1) tejberizs (1) tejföl (5) teljes kiőrlésű (1) tészta (14) thai (4) tojás (7) tojáskrém (1) tokány (2) tőkehal (1) tökmag (1) töltött (1) tonhal (1) tönkölyliszt (1) töpörtyű (1) torta (13) tortilla (2) tupperware (1) túró (8) uborka (3) vacsora (1) vadas (1) vanília (2) virsli (2) víz (1) vörös áfonya (1) wok (2) zab (2) zabpehely (3) zeller (1) zölborsó (1) zöldbab (1) zöldborsó (2) zöldség (6) zöld paradicsom (1) zselés cukor (1) zsemlegmbóc (1) zserbó (1) zsömle (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása