Ragadós törökös - BAKLAVA

És valóban: mire elkészült a mézes-diós török rétes, az egész konyha ragadt. Ez már csak azért sem csoda, mert másfél-két óra volt mire elkészült és rengeteg méz meg cukor kellett hozzá.

hozzávalók:

  • 30 dkg margarin
  • 50 dkg dió
  • 2 kk. őrölt fahéj
  • 1 egész citrom
  • 16-20 db réteslap
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • citromfű a díszítéshez
  • 2,5 dl víz
  • egy 25x30 cm-es nem zománcos tepsi (amiben nyugodtan lehet vagdosni)

elkészítés:
 
A dióból 24 szép gerezdet félreteszünk, a többit pedig durvára daráljuk. Ezt összekeverjük a fahéjjal.

A tepsit kikenjük margarinnal, majd belefektetjük az első réteg réteslapot.

Jól megkenjük margarinnal és ráteszünk még 3 réteg lapot, mindegyiket alaposan megkenjük. Most 4 réteg van a tepsi alján.

Erre vékony rétegben fahéjas diót szórunk, majd mehet rá még 2 réteg lap. Ezeket is jól meg kell kenni. Erre ismét dió jön, és folytatjuk a rétegezést, amíg az összetevők el nem fogynak. A tetejére ismét 4 réteslap kerül.

180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg sül a rétes, egy kis lábosba öntjük a vizet, a citrom lereszelt héját, kinyomott levét, a cukrot és a mézet. Élénk tűzön forrástól számítva 15 percig sűrítjük.

A tésztát 5 percig a tepsiben pihentetjük aztán 12 kockára, majd 24 háromszögre vágjuk.

A vágások mentén és a tepsi szélén evőkanál segítségével megöntözzük a sziruppal. A háromszögek tetejére ültetjük a szép diógerezdeket és 1-1 csepp szirupot csorgatunk rá.
 
A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát (akár egy éjszakán át).

Tálaláskor kiszedjük a háromszögeket egy szép tálra és citromfűvel díszítjük.

Más nem marad hátra, mint a ragacsos szirupot és a margarint lesuvickolni az eszközökről és a munkalapról.