Habos túrótorta (Rákóczi túrós torta formában)

 

Ez a különleges torta volt életem eddigi legnehezebben elkészíthető süteménye. Három órán át bajlódtam vele, de igencsak megérte, nagyon finom lett. Ezen kívül bérmalányom meglepetés születésnapi bulijára készült, tehát kérdés sem lehetett már az elején sem, hogy megéri-e megcsinálni.

Sajnos csak egyetlen kép készült róla, mert egy teázóban fogyasztottuk el, ahol egy pici helyen nagyon sokan zsúfolódtunk össze és teljes volt a kavarodás.

Hozzávalók:
  • tészta
·        200g finomliszt
·        100g margarin
·        60g porcukor
·        1 tojássárgája
·        1 evőkanál tejföl
·        ½ tasak sütőpor (6g)
·        1 citrom reszelt héja
·        1 csipet só
  • rács
·        3 tojásfehérje
·        100g porcukor
·        80g sárgabarack lekvár
 
  • töltelék
·        100 g mazsola
·        ½ dl rum
·        1 kg félzsíros tehéntúró
·        4 tojás
·        1 csipet só
·        150g porcukor
·        2 tasak vaníliás cukor (20g)
·        125g margarin
·        1 citrom héja (vagy az előző leve)
·        2 evőkanál gríz

 

a tészta elkészítése:
  • az összetevőket összekeverjük és meggyúrjuk
  • folpackba csomagolva egy órára a hűtőbe rakjuk
  • egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral
  • a tészta 2/3-át beleterítjük és megkenjük tojássárgájával (főleg a szélét), majd megszurkáljuk villával
  • a maradék 1/3-ból olyan hosszú kígyót gyúrunk, hogy körbe lehessen tekerni vele a formát belülről
  • a kígyót 3 cm magasságig rányomkodjuk a forma szélére (ez a sütés folyamán le fog csúszni egy kicsit, nem kell megijedni), majd ezt is megkenjük tojássárgájával
  • 180°C-on 15 percig sütjük

 

a töltelék elkészítése
  • a mazsolát a rumba áztatjuk egy órára
  • a túrót áttörjük
  • a margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a túrót, a rumos mazsolát (a rumot is), a porcukrot, a grízt, a citromhéjat/levet és a vaníliás cukrot
  • a tojásfehérjéket felverjük a sóval és beleforgatjuk az előbb összekevert masszához
  • a kissé sült tészta tetejére simítjuk, majd az egészet együtt egy-másfél óráig sütjük (át kell sülnie a túrónak)

 

a rács elkészítése
  • a tojásfehérjéket egy csipet sóval és a 100 g porcukorral kemény habbá verjük
  • csillagcsőrös habzsákba töltjük és berácsozzuk a torta tetejét vele
  • 240°C-os sütőben 3-4 percig sütjük (enyhe pirulásig)
  • a lekvárt felforrósítjuk és a rácsok közé csorgatjuk
  • hagyjuk kihűlni

 

egyéb
  • sokáig eláll és mélyhűthető
  • tepsis formában (25x35cm) is elkészíthető: a tésztához 250g liszt és 125g margarin kell (a többi változatlan)
  • elkészítési idő: 3óra