Aranygaluska almaszósszal
Hozzávalók a tésztához
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 3 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- 2 kávéskanál cukor
- 3 dkg porcukor
- 2,5 dl tej
- egy csipet só
Egyéb hozzávalók
- 8 dkg margarin
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- egy nagy marék mazsola és rum
- egy citrom héja
- kevéske zsemlemorzsa
Hozzávalók az almaszószhoz
- 80 dkg alma
- 1,5 dl fehérbor
- egy citrom leve
- 4 evőkanál cukor
- egy csomag vaníliás cukor
- fahéj, szegfűszeg
Először kelttésztát készítettem.
Elmorzsoltam a lisztet a tojássárgákkal, a margarinnal, a porcukorral és a sóval. A tejbe belekevertem a cukrot és meglangyosítottam, majd felfuttattam benne az élesztőt.
Összegyúrtam a lisztes keveréket és az élesztőt, majd 10 percig dagasztottam és félreetettem, amíg a duplájára kelt.
A mazsolát beáztattam a rumba. Illetve rumos vízbe, mert így kevesebb rum kell hozzá.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem az almaszószt.
Meghámoztam az almát és kiszedtem a magházát. Nagyobb kockákra vágtam, majd egy lábosba tettem, ráöntöttem a bort, a cukrot, a citrom levét, a vaníliás cukrot és a fűszereket. Addig főztem, amíg az alma megpuhult. Utána hagytam kihűlni, kivettem belőle a szegfűszeget és a fahéjat, a többit pedig összeturmixoltam.
A megkelt tésztát kilapogattam (nem nyújtottam) nagyjából 1 cm vastagságúra és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggattam belőle.
A darált diót, a porcukrot és a citromhéjat összekevertem. A pogácsákat margarinba, majd a diós keverékbe mártottam.
Egy kuglóf formát (2 l űrtartalmú) kivajaztam és meghintettem morzsával. Egy sor pogácsát tettem az aljára, majd azt megszórtam a lecsepegtetett mazsolával. Rátettem a következő réteg pogácsát és ismét megszórtam. Így tettem, amíg elfogyott az összes tészta. A tetejére szórtam mazsolát, de nem kellett volna. Felfújódott és megégett:
A megmaradt margarint rálocsoltam a pogácsák tetejére és az egészet betettem a 220 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt átsült.
Kiborítottam egy tányérra, ahol annak rendje és módja szerint nyomban darabokra hullott.