Ne nevess, mert kifut a bableves!
Hozzávalók
- 0,5 kg száraz tarkabab
- 1 szál fehérrépa
- 3 szál sárgarépa
- csülök vagy egyéb csontos sertéshús (lehetőleg füstölt)
- só
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál pirospaprika
- petrezselyem
- csipetke: 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz, plusz só
A babot 15 órán keresztül vízben áztattam.
A babot, a felkarikázott zöldségeket és a húst egy nagy fazékba raktam és sok vízzel felöntöttem. Addig főztem, míg megpuhult minden (kb. 3 óra).
Az olajból és a lisztből világos rántást készítettem, majd a tűzről lehúzva hozzáadtam a lereszelt fokhagymát és a pirospaprikát. Apránként felhígítottam a leves levével, majd visszamertem bele.
Csak ezután sóztam meg.
Csipetkét szaggattam bele és hozzáadtam az apróra felvágott petrezselymet.